Intentieverklaring

Natlab

Beste lezer,

Sinds enkele maanden werken we samen met Eindhovens jeugdtheatergezelschap Oortwolk. Dit bevalt ons goed. Oortwolk heeft zichzelf mooi in de kijker gespeeld met hun productie Behoorlijk boos en ook Mooi voor schut slaat goed aan, zowel bij hun jonge, als bij het volwassen publiek. De kwaliteit van Oortwolk wordt door professionals in het veld erkend. De koers die Oortwolk vaart, met artistiek leider Suzanne van der Horst aan het roer, is daadkrachtig, ambitieus, professioneel en zeer bevlogen. Een wens naar een samenwerking omarmden wij dan ook en met trots bestempelen we Oortwolk als ons huisgezelschap. Hoe dit concreet vorm krijgt zijn we nog aan het ontdekken en ontwikkelen. De ambitie is in elk geval om een duurzame relatie aan te gaan. We spreken graag de volgende intenties uit:

– Iedere voorstelling van het repertoire van Oortwolk programmeren we in onze reguliere programmering, zo ook de nieuwe productie Het zonnetje in huis
– We ondersteunen Oortwolk in hun publiekswerving en publiciteit
– Oortwolk is welkom in ons gebouw voor kantoordagen, bestuursvergaderingen en evenementen
– We trekken samen met Oortwolk op om zoveel mogelijk scholen te bereiken bij het aanbod van Oortwolk en zo theatereducatie binnen Natlab een extra impuls te geven
– We geven Oortwolk zichtbaarheid in ons gebouw in een nog te bepalen vorm

We kijken uit naar de verdere samenwerking en hebben vertrouwen in de kwaliteit en samenwerking met Oortwolk.

Rafke Engels
Programma en Educatie Natlab

Cist

Als CiST zijn we erg blij met Oortwolk als toevoeging aan ons aanbod. Als gezelschap bieden zij leerlingen uit onze stad de kans om door middel van theater in dialoog te gaan met zichzelf en de wereld om hen heen. De manier waarop het gezelschap daarbij inhoud weet te verpakken in een prachtige, dynamische vertelling, biedt ons de mogelijkheid een kwalitatieve verdieping aan te bieden in het cultuureducatieve programma van de scholen. De gedrevenheid én connectie met onze lokale omgeving draagt daarnaast bij aan een warm contact en fijne samenwerking voor de toekomst.

Robin Brugman
Procesbegeleider Cultuureducatie met Kwaliteit Tilburg (CmKT) Cist

Buro Bannink

We zien in dit gezelschap een mooie toevoeging in onze stal. Mooie beeldende, avontuurlijke voorstellingen die kinderen aanzetten om na te denken over zichzelf en de wereld om zich heen. De humor ondersteunt de filosofische doelstelling van Oortwolk waardoor op laagdrempelige wijze iedereen in het publiek aan kan haken.
Komende jaren gaat Buro Bannink de verkoop en tourmanagement van Oortwolk op zich nemen. We verwachten dat Oortwolk elk jaar een mooie tour kan spelen bij de kleine zalen, bibliotheken en op scholen. Wij gaan ervan uit dat de voorstellingen per seizoen 20 speeldagen af kunnen zetten, waarbij ongeveer 30 voorstellingen gespeeld gaan worden.

Karin Bannink,
Directeur Buro Bannink

Cultuurstation

Jullie voorstellingen zijn gelaagd, verwonderen en prikkelen de fantasie van kinderen. Ze zetten kinderen aan tot nadenken over zichzelf, de ander en de samenleving en dat is wat wij graag in voorstellingen zien.

We zijn al overeengekomen dat we volgend schooljaar de voorstelling gaan programmeren. We nemen de voorstelling op in ons Schoolvoorstellingen- en Cultuureducatie met Kwaliteit-aanbod en hopen in de toekomst nog veel van jullie voorstellingen weg te kunnen zetten.

Wij kijken er dan ook naar uit om onze samenwerking de komende jaren voort te zetten met als doel dat nog veel meer kinderen uit Eindhoven en omstreken kennismaken met kwalitatief goede voorstellingen.

Beppie Remmits
Directeur CultuurStation

Theaterfestival de Parade

Stichting Mobile Arts spreekt hierbij de intentie uit om de kinderproductie: Het zonnetje in huis (4+) van Theater OORTWOLK te programmeren in de KinderParade editie van volgend jaar: 2024.

Nicole van Vessum (Directeur en programmering)
Ray van Santen (Zakelijk leider en programmering)

DE KOM

Oortwolk boek ik blind. Stuk voor stuk mooie gelaagde voorstellingen met de juiste balans tussen humor en poëzie. Het doet me denken aan Bert en Ernie: dan weer grappig en herkenbaar voor de volwassenen en dan weer hilarisch voor de kinderen. Filosofisch zonder belerend te zijn. Een onderscheidende club, die ook nog goed speelt!

Jorunn Labordus
Stadsprogrammeur theater DE KOM Nieuwegein

Julia van der Plas

Actrice en theatermaker

De Eindhovense actrice en theatermaker Julia van der Pas speelt afwisselend met Suzanne van der Horst, Lonne Gosling en Lis de Kort de voorstelling Behoorlijk boos. Als groot Toon Tellegen fan en dankzij Lonne in haar netwerk, kwam Julia de voorstelling tegen.

“Toen ik zag dat Lonne in een nieuwe Toon Tellegen voorstelling speelde, voelde ik direct dat ik de voorstelling wilde zien en dat ik Oortwolk wilde leren kennen. Vervolgens vroeg Lonne me om te auditeren voor ’team 2′ van Behoorlijk boos en natuurlijk wilde ik dat!

Suzanne van der Horst

Artistiek leider

Suzanne van der Horst is oprichter en artistiek leider van Oortwolk.

“Kinderen beschikken over een sterke verbeeldingskracht en brengen met groot gemak fantasie tot leven. Ze zijn van nature ruimdenkend. Daar moeten we zuinig op zijn. We dienen kinderen de veiligheid te bieden en de ruimte te geven om vrij te kunnen denken en voelen, zodat ze kunnen opgroeien als zichzelf. Precies daarom maken we theater. Om een klein stukje richtingsgevoel mee te geven: dit voel ik en zo wil ik zijn. Zo komen ze erachter dat ze niet alleen zijn in hun o-zo woelige gevoelslevens.”

Gitte Brouwer

Zakelijk leider

Gitte Brouwer heeft de zakelijke leiding van Oortwolk in handen. Gitte viel bij het zien van Behoorlijk Boos als een blok voor de speelstijl, de thematiek en de passie van Oortwolk.

“Bij het lezen van de vacature voor zakelijk leider twijfelde ik geen moment; hier wil ik bij horen!”

Wannes Zeegers

Acteur

Wannes is bij Oortwolk te zien in de voorstelling Mooi voor schut, samen met Lonne Gosling.

“Bij mijn auditie klikte het meteen met Lonne en Suzanne. Bij het spelen van ‘Mooi voor schut’ haal ik veel voldoening uit de fysieke uitdaging. En het is natuurlijk prachtig om de kinderen mee te nemen in een verhaal en daar ook nog eens mooie reacties op te krijgen.”

Tegest Pecht Guido

Actrice, danseres, bewegingscoach

Tegest speelt in Het zonnetje in huis en ze was bewegingscoach voor de spelers van de voorstelling Mooi voor schut.

Marieke Simons

Organisatie advies

Met haar ‘hart voor theater en een ondernemend brein’ begeleidt Marieke het team van Oortwolk op strategisch vlak. Ook schreef ze mee aan de meerjarige subsidieaanvragen bij gemeente en provincie en een aantal projectsubsidies.

“Ik ben een bouwer en ondernemer in hart en nieren en vind het geweldig om samen met het team van Oortwolk kansen te zien, te pakken en verder te groeien en professionaliseren. Met als kers op de taart uiteindelijk al die glinsterende en sprankelende kinderkoppies in de zaal.”

Lonne Gosling

Actrice

Lonne is te zien in Behoorlijk boos en Mooi voor schut.

“Ik voel me enorm verbonden met Oortwolk. Het is een prachtig gezelschap wat bestaat om theater te spelen voor alle kinderen. De verhalen en opmerkingen en knuffels die je na de voorstelling krijgt zijn fantastisch. Of de ontwapenende antwoorden op de educatievragen. Prachtig vind ik dat.”

Lis de Kort

Actrice en theatermaker

Sinds 2022 is Lis als actrice verbonden aan Oortwolk en speelt ze in de voorstelling Behoorlijk boos. Toen Lis hoorde dat er een auditie kwam voor deze voorstelling, wist ze niet hoe snel ze moest reageren.

“Het enthousiasme en de puurheid van kinderen is heerlijk om voor te spelen. Het verhaal van ‘Behoorlijk boos’ is een goede mix van tekst (poëzie), humor en een mooi verhaal over vriendschap. Ook het gesprek dat wij na afloop met ons publiek voeren draagt bij aan een mooi geheel van deze voorstelling.”

Jan Dams

Beeldend kunstenaar en technicus

Met veel toewijding maakt Jan de decors voor de voorstellingen van Oortwolk.

“Toen Suzanne mij vroeg om vormgever te worden bij haar nieuwe gezelschap voelde ik meteen een dikke ja. Ik maakte al voorstellingen met haar toen ze nog op de Academie voor Drama zat. Ik had wel weer zin om mij te verbinden aan een klein initiatief met aandacht voor zowel artistieke kwaliteit als het maatschappelijk belang.”

Frank Sens

Music producer, componist en DJ

Eindhovenaar Frank Sens heeft de muziek gemaakt voor Mooi voor schut en Het zonnetje in huis.

Nienke Smit-Zuidweg

Educatie advies

Drs. Nienke Smit-Zuidweg begeleidt kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar door middel van integratieve psychotherapie in haar eigen praktijk ‘Het Huis van Zuid’. Bij Oortwolk geeft Nienke advies op het gebied van emoties en emotieregulatie bij kinderen.

“Ik reik handvatten aan voor deelnemende kinderen en leerkrachten in het omgaan met emoties. Zodat zoveel mogelijk kinderen en leerkrachten zich gaan beseffen dat alles wat je voelt oké is en dat je kunt leren hier handig(er) mee om te gaan.”

Annemarth Velds

Marketing en publiciteit

Annemarth Velds assisteert Oortwolk bij de marketing en communicatie rondom de voorstellingen.

“Met een grote liefde voor jeugdtheater móést ik natuurlijk reageren op de vacature van Oortwolk. Het is een feestje om te werken voor dit ambitieuze gezelschap!”

Bas Klemann

Acteur

Bas is te zien in de nieuwste Oortwolk voorstelling Het zonnetje in huis.

Juul Veraa

Productie

Juul Veraa houdt zich bij Oortwolk bezig met het regelen van alle praktische zaken rondom de voorstellingen.