Mooi voor schut
Leeftijd
Vanaf 7 jaar
Boekingen
Duur
+/- 55 minuten

Hoeveel smoesjes kun je verzinnen om eronderuit te komen? En hoe lang kun je doen alsof je niet bang bent, terwijl je hart zo hard bonkt vanbinnen?

Een ode aan bange bluffers, schuwe waaghalzen en aarzelende praatjesmakers.

Mooi voor schut is een familievoorstelling vol lachwekkende en ontroerende taferelen, voor iedereen vanaf 7 jaar. Waarin toneel, mime en beeldend theater elkaar geruisloos afwisselen.

De twee vrienden maken zich op voor het optreden van hun leven. Maar de druk is hoog, want er is publiek en dadelijk sta je voor paal! Als echte cowboys kijken ze het beest in de bek en trotseren ze samen de storm.

Reacties

krokodil

Gosling en Zeegers spelen hun spel met overtuiging en met veel expressie, houden de vaart erin, maar nemen op sommige momenten ook gas terug om de innerlijke emotie de ruimte te geven. (…) Mooi voor schut is een voorbeeldige voorstelling die niet alleen bij kinderen, maar ook bij ouders in de smaak valt.

Emmanuel Naaijkens Brabant Cultureel

De fantasie om te vliegen, het houden van een spreekbeurt, voorlezen aan de ander, het zijn thema’s die dicht bij de belevingswereld van de kinderen in de zaal liggen. Vaak speelt de voorstelling met overdrijving, wat mooie beelden oplevert.

Joost Goutziers Theaterkrant

Jullie teksten, bewegingen en interactie lijken zo goed op de belevingswereld van kinderen. Zo ontzettend knap! Het is prachtig hoe de onderdelen samenkomen.

Karlijn Bezoeker Parade Den Haag

Oortwolk slaagt erin om op een mooie manier schaamte, niet durven, twijfelen en ‘het niet weten’ bespreekbaar te maken bij onze jongste bezoekers. Je hoeft niet altijd stoer te zijn, twijfelen mag en levert ook mooie dingen op. Oortwolk toonde dit op een ontroerende en grappige manier voor Paradebezoekers van alle leeftijden.

John de Weerd Programmeur Theaterfestival de Parade

Enorm genoten van de voorstelling! Heerlijke humor. Serieuze noot. En die kids konden alles zo goed benoemen!

Sjoerdtje Schaap Bibliotheek Eindhoven

De voorstelling wisselt af tussen serieuze en grappige momenten, waardoor je geboeid blijft kijken en de boodschap aankomt. Mooi om te zien hoe je met weinig middelen compleet in het verhaal wordt meegenomen. Visueel erg aantrekkelijk en vol fantasie. Een aanrader voor zowel kinderen als (toekomstig) leerkrachten!

Corine Barendregt Docent opleiding PABO De Haagse Hogeschool, Den Haag

Credits

Concept, tekst, regieSuzanne van der Horst
SpelLonne Gosling en Wannes Zeegers
BewegingscoachTegest Pecht Guido
DecorJan Dams
Muziek, geluidFrank Sens
Educatie-adviesNienke Smit-Zuidweg
ProductieMarjolein Buijs
Foto'sJesse Hanssen
TeaserVincent van der Horst
IllustratieEsther Sepers
ventilator

Voor scholen

In ons na-programma mag je soms een stukje meespelen en soms bepalen wat we doen.

Om ons jonge schoolpubliek goed voor te bereiden op wat ze te zien krijgen, wordt van tevoren ook een lesbrief aangereikt door ons. Dan weten kinderen waar ze aan toe zijn en kunnen ze goed voorbereid genieten van de voorstelling.

Mooi voor schut wordt mede mogelijk gemaakt door

Julia van der Plas

Actrice en theatermaker

De Eindhovense actrice en theatermaker Julia van der Pas speelt afwisselend met Suzanne van der Horst, Lonne Gosling en Lis de Kort de voorstelling Behoorlijk boos. Als groot Toon Tellegen fan en dankzij Lonne in haar netwerk, kwam Julia de voorstelling tegen.

“Toen ik zag dat Lonne in een nieuwe Toon Tellegen voorstelling speelde, voelde ik direct dat ik de voorstelling wilde zien en dat ik Oortwolk wilde leren kennen. Vervolgens vroeg Lonne me om te auditeren voor ’team 2′ van Behoorlijk boos en natuurlijk wilde ik dat!

Suzanne van der Horst

Artistiek leider

Suzanne van der Horst is oprichter en artistiek leider van Oortwolk.

“Kinderen beschikken over een sterke verbeeldingskracht en brengen met groot gemak fantasie tot leven. Ze zijn van nature ruimdenkend. Daar moeten we zuinig op zijn. We dienen kinderen de veiligheid te bieden en de ruimte te geven om vrij te kunnen denken en voelen, zodat ze kunnen opgroeien als zichzelf. Precies daarom maken we theater. Om een klein stukje richtingsgevoel mee te geven: dit voel ik en zo wil ik zijn. Zo komen ze erachter dat ze niet alleen zijn in hun o-zo woelige gevoelslevens.”

Gitte Brouwer

Zakelijk leider

Gitte Brouwer heeft de zakelijke leiding van Oortwolk in handen. Gitte viel bij het zien van Behoorlijk Boos als een blok voor de speelstijl, de thematiek en de passie van Oortwolk.

“Bij het lezen van de vacature voor zakelijk leider twijfelde ik geen moment; hier wil ik bij horen!”

Wannes Zeegers

Acteur

Wannes is bij Oortwolk te zien in de voorstelling Mooi voor schut, samen met Lonne Gosling.

“Bij mijn auditie klikte het meteen met Lonne en Suzanne. Bij het spelen van ‘Mooi voor schut’ haal ik veel voldoening uit de fysieke uitdaging. En het is natuurlijk prachtig om de kinderen mee te nemen in een verhaal en daar ook nog eens mooie reacties op te krijgen.”

Tegest Pecht Guido

Actrice, danseres, bewegingscoach

Tegest speelt in Het zonnetje in huis en ze was bewegingscoach voor de spelers van de voorstelling Mooi voor schut.

Marieke Simons

Organisatie advies

Met haar ‘hart voor theater en een ondernemend brein’ begeleidt Marieke het team van Oortwolk op strategisch vlak. Ook schreef ze mee aan de meerjarige subsidieaanvragen bij gemeente en provincie en een aantal projectsubsidies.

“Ik ben een bouwer en ondernemer in hart en nieren en vind het geweldig om samen met het team van Oortwolk kansen te zien, te pakken en verder te groeien en professionaliseren. Met als kers op de taart uiteindelijk al die glinsterende en sprankelende kinderkoppies in de zaal.”

Lonne Gosling

Actrice

Lonne is te zien in Behoorlijk boos en Mooi voor schut.

“Ik voel me enorm verbonden met Oortwolk. Het is een prachtig gezelschap wat bestaat om theater te spelen voor alle kinderen. De verhalen en opmerkingen en knuffels die je na de voorstelling krijgt zijn fantastisch. Of de ontwapenende antwoorden op de educatievragen. Prachtig vind ik dat.”

Lis de Kort

Actrice en theatermaker

Sinds 2022 is Lis als actrice verbonden aan Oortwolk en speelt ze in de voorstelling Behoorlijk boos. Toen Lis hoorde dat er een auditie kwam voor deze voorstelling, wist ze niet hoe snel ze moest reageren.

“Het enthousiasme en de puurheid van kinderen is heerlijk om voor te spelen. Het verhaal van ‘Behoorlijk boos’ is een goede mix van tekst (poëzie), humor en een mooi verhaal over vriendschap. Ook het gesprek dat wij na afloop met ons publiek voeren draagt bij aan een mooi geheel van deze voorstelling.”

Jan Dams

Beeldend kunstenaar en technicus

Met veel toewijding maakt Jan de decors voor de voorstellingen van Oortwolk.

“Toen Suzanne mij vroeg om vormgever te worden bij haar nieuwe gezelschap voelde ik meteen een dikke ja. Ik maakte al voorstellingen met haar toen ze nog op de Academie voor Drama zat. Ik had wel weer zin om mij te verbinden aan een klein initiatief met aandacht voor zowel artistieke kwaliteit als het maatschappelijk belang.”

Frank Sens

Music producer, componist en DJ

Eindhovenaar Frank Sens heeft de muziek gemaakt voor Mooi voor schut en Het zonnetje in huis.

Nienke Smit-Zuidweg

Educatie advies

Drs. Nienke Smit-Zuidweg begeleidt kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar door middel van integratieve psychotherapie in haar eigen praktijk ‘Het Huis van Zuid’. Bij Oortwolk geeft Nienke advies op het gebied van emoties en emotieregulatie bij kinderen.

“Ik reik handvatten aan voor deelnemende kinderen en leerkrachten in het omgaan met emoties. Zodat zoveel mogelijk kinderen en leerkrachten zich gaan beseffen dat alles wat je voelt oké is en dat je kunt leren hier handig(er) mee om te gaan.”

Annemarth Velds

Marketing en publiciteit

Annemarth Velds assisteert Oortwolk bij de marketing en communicatie rondom de voorstellingen.

“Met een grote liefde voor jeugdtheater móést ik natuurlijk reageren op de vacature van Oortwolk. Het is een feestje om te werken voor dit ambitieuze gezelschap!”

Bas Klemann

Acteur

Bas is te zien in de nieuwste Oortwolk voorstelling Het zonnetje in huis.

Juul Veraa

Productie

Juul Veraa houdt zich bij Oortwolk bezig met het regelen van alle praktische zaken rondom de voorstellingen.