Educatie

Bij Oortwolk kiepen we samen het binnenste naar buiten

In ons na-programma mag je soms een stukje meespelen en soms bepalen wat we doen. Altijd heeft het te maken met de voorstelling die je net gezien hebt.

Om ons jonge schoolpubliek goed voor te bereiden op wat ze te zien krijgen, wordt van tevoren ook een lesbrief aangereikt door ons. Dan weten kinderen waar ze aan toe zijn en kunnen ze goed voorbereid genieten van de voorstelling. Ook ontvangt de leerkracht een hand-out ter verdieping op de voorstelling met toffe les-ideeën. Voor Brabantse scholen biedt Oortwolk de optie voor verdiepende workshops.

Educatie bij
Behoorlijk boos

Boos worden is tegelijk het makkelijkste en het moeilijkste wat er is. Als je niet oppast schiet je voor je het goed en wel doorhebt uit je slof.

Maar hoe kun je zorgen dat je ook een beetje behoorlijk boos wordt? Precies boos genoeg? En waar zit dat eigenlijk, boos zijn?

  • Een vrolijke en innemende voorstelling geïnspireerd op Toon Tellegens ‘Is er dan niemand boos?’ op school of in het theater.
  • Een zorgvuldig vormgegeven interactief moment tijdens de voorstelling uitgevoerd door de acteurs.
  • Een reflecterend na-programma direct aansluitend op de voorstelling uitgevoerd door de acteurs.
  • Twee lesbrieven (een voor vooraf en een voor na de voorstelling) met introductie, reflectievragen, les ideeën en een hand-out met achtergrondinformatie over boosheid voor de leerkrachten.

Specificaties

Thema’sBoosheid, emotieregulatie, vriendschap, jarig zijn
DuurMax. 50 minuten
CapaciteitMax. 90 (op school)
150 (school in theater)
200 (regulier)
Techniekin overleg (op school stopcontact nodig, meer niet)
SpeelvloerMinimaal 6 x 6 meter
DownloadsLesbrief voor Behoorlijk boos
Lesbrief na Behoorlijk boos
Technisch fiche voor scholen
Technisch fiche voor theaters

Educatie bij
Mooi voor schut

Je zult toch maar afgaan net wanneer je iets belangrijks hebt, waar ook nog eens iedereen naar je kijkt.

Wie weet kun je er wel onderuit komen? Hoeveel smoesjes kun je verzinnen? Hoe lang kun je doen alsof je niet bang bent, terwijl je hart door je t-shirt heen bonst? Is er ergens een knop te vinden waardoor je door de grond kunt zakken?

  • Een beeldende en grappige voorstelling over (faal)angst, met wind tegen op school of in het theater.
  • Een na-programma dat bestaat uit een blooper-scene, waar ook nog interactie met het publiek inzit, uitgevoerd na elke voorstelling door de acteurs.
  • Twee lesbrieven (een voor vooraf en een voor na de voorstelling) met introductie, reflectievragen, les ideeën en ook nog een hand-out met achtergrondinformatie over faalangst voor de leerkrachten.

Specificaties

Thema’s(Faal)angst, prestatiedrang, vriendschap, voorlezen, spreekbeurt, balletuitvoering, fantasie
DuurMax. 55 minuten
CapaciteitMax. 90 (op school)
150 (school in theater)
250 (regulier)
TechniekIn overleg (op school stopcontact nodig, meer niet)
SpeelvloerMinimaal 7 x 7 x 4(h)m
DownloadsLesbrief voor Mooi voor schut
Lesbrief na Mooi voor schut
Technisch fiche voor scholen
Technisch fiche voor theaters

Educatie bij Het zonnetje in huis

Iemand die dichtbij je woont, kan toch zó anders zijn dan jij. Hij doet andere dingen, praat over heel andere zaken of denkt anders… Soms lijkt het net of zelfs het weer anders is bij die ander!

Geeft juist dat verschil niet een mooie balans? En kunnen we niet heel veel leren van elkaar, juist omdat we zo verschillend zijn? En wanneer we echt openstaan voor elkaars ideeën, leidt dat niet tot iets nóg mooiers? Zorgen een zon en een wolk niet samen voor een regenboog?

  • Een hilarische en lieve voorstelling over speelsheid versus knorrigheid, op school of in het theater.
  • Een na-programma dat bestaat uit een sterrenbeelden-dans, waar ook nog interactie met het publiek inzit, uitgevoerd na elke voorstelling door de acteurs.
  • Twee lesbrieven (een voor vooraf en een voor na de voorstelling) met introductie, reflectievragen, lesideeën en ook nog een hand-out met achtergrondinformatie over emoties voor de leerkrachten.

Specificaties

Thema’sVerschillen onderling, jong vs. oud, buren, vriendschap, het weer, fantasie, wonen, verhuizen
DuurMax. 55 minuten
CapaciteitMax. 90 (op school)
150 (school in theater)
200 (regulier)
Techniekin overleg (op school stopcontact nodig, meer niet)
SpeelvloerMinimaal 7 x 7 x 4(h) meter
DownloadsLesbrief voor Het zonnetje in huis
Lesbrief na Het zonnetje in huis
Technisch fiche voor scholen
Technisch fiche voor theaters

Verdiepende workshop voor Noord-Brabant

Speciaal voor Brabantse scholen biedt Oortwolk ook een verdiepende workshop aan.

In een interactief programma onderzoekt de klas samen met Oortwolk-docenten het thema van de voorstelling, theater en kunst. Via spel ervaren de kinderen het plezier en de inspiratie die theater en kunst bieden. Ze maken zelf theater of worden door een teacher-in-role in een verbeelde omstandigheid meegenomen, die op de voorstelling lijkt. Het verdiepend programma kan ook een andere kunstdiscipline zijn zoals dans of beeldende kunst. Dit programma duurt maximaal 50 minuten en kan per klas gegeven worden.

Julia van der Plas

Actrice en theatermaker

De Eindhovense actrice en theatermaker Julia van der Pas speelt afwisselend met Suzanne van der Horst, Lonne Gosling en Lis de Kort de voorstelling Behoorlijk boos. Als groot Toon Tellegen fan en dankzij Lonne in haar netwerk, kwam Julia de voorstelling tegen. Julia gaat ook spelen in de vierde productie van Oortwolk die in 2024 wordt gemaakt.

“Toen ik zag dat Lonne in een nieuwe Toon Tellegen voorstelling speelde, voelde ik direct dat ik de voorstelling wilde zien en dat ik Oortwolk wilde leren kennen. Vervolgens vroeg Lonne me om te auditeren voor ’team 2′ van Behoorlijk boos en natuurlijk wilde ik dat!”

Suzanne van der Horst

Artistiek leider

Suzanne van der Horst is oprichter en artistiek leider van Oortwolk.

“Kinderen beschikken over een sterke verbeeldingskracht en brengen met groot gemak fantasie tot leven. Ze zijn van nature ruimdenkend. Daar moeten we zuinig op zijn. We dienen kinderen de veiligheid te bieden en de ruimte te geven om vrij te kunnen denken en voelen, zodat ze kunnen opgroeien als zichzelf. Precies daarom maken we theater. Om een klein stukje richtingsgevoel mee te geven: dit voel ik en zo wil ik zijn. Zo komen ze erachter dat ze niet alleen zijn in hun o-zo woelige gevoelslevens.”

Gitte Brouwer

Zakelijk leider

Gitte Brouwer heeft de zakelijke leiding van Oortwolk in handen. Gitte viel bij het zien van Behoorlijk Boos als een blok voor de speelstijl, de thematiek en de passie van Oortwolk.

“Het is fantastisch om onderdeel te zijn van zo’n ondernemend en gepassioneerd jeugdtheatergezelschap als Oortwolk! Om er samen alles aan te doen om prachtige voorstellingen te kunnen maken, zoveel mogelijk kinderen te bereiken en van dichtbij te mogen zien wat het jeugdtheater in het algemeen, en de voorstellingen van Oortwolk in het bijzonder, teweeg brengen bij kinderen en hun volwassenen.”

Wannes Zeegers

Acteur

Wannes is bij Oortwolk te zien in de voorstelling Mooi voor schut, samen met Lonne Gosling.

“Bij mijn auditie klikte het meteen met Lonne en Suzanne. Bij het spelen van ‘Mooi voor schut’ haal ik veel voldoening uit de fysieke uitdaging. En het is natuurlijk prachtig om de kinderen mee te nemen in een verhaal en daar ook nog eens mooie reacties op te krijgen.”

Tegest Pecht Guido

Actrice, danseres, bewegingscoach

Tegest speelt in Het zonnetje in huis en ze was bewegingscoach voor de spelers van de voorstelling Mooi voor schut.

Marieke Simons

Organisatie advies

Met haar ‘hart voor theater en een ondernemend brein’ begeleidt Marieke het team van Oortwolk op strategisch vlak. Ook schreef ze mee aan de meerjarige subsidieaanvragen bij gemeente en provincie en een aantal projectsubsidies.

“Ik ben een bouwer en ondernemer in hart en nieren en vind het geweldig om samen met het team van Oortwolk kansen te zien, te pakken en verder te groeien en professionaliseren. Met als kers op de taart uiteindelijk al die glinsterende en sprankelende kinderkoppies in de zaal.”

Lonne Gosling

Actrice

Lonne is te zien in Behoorlijk boos en Mooi voor schut.

“Ik voel me enorm verbonden met Oortwolk. Het is een prachtig gezelschap wat bestaat om theater te spelen voor alle kinderen. De verhalen en opmerkingen en knuffels die je na de voorstelling krijgt zijn fantastisch. Of de ontwapenende antwoorden op de educatievragen. Prachtig vind ik dat.”

Lis de Kort

Actrice en theatermaker

Sinds 2022 is Lis als actrice verbonden aan Oortwolk en speelt ze in de voorstelling Behoorlijk boos. Toen Lis hoorde dat er een auditie kwam voor deze voorstelling, wist ze niet hoe snel ze moest reageren.

“Het enthousiasme en de puurheid van kinderen is heerlijk om voor te spelen. Het verhaal van ‘Behoorlijk boos’ is een goede mix van tekst (poëzie), humor en een mooi verhaal over vriendschap. Ook het gesprek dat wij na afloop met ons publiek voeren draagt bij aan een mooi geheel van deze voorstelling.”

Jan Dams

Beeldend kunstenaar en technicus

Met veel toewijding maakt Jan de decors voor de voorstellingen van Oortwolk.

“Toen Suzanne mij vroeg om vormgever te worden bij haar nieuwe gezelschap voelde ik meteen een dikke ja. Ik maakte al voorstellingen met haar toen ze nog op de Academie voor Drama zat. Ik had wel weer zin om mij te verbinden aan een klein initiatief met aandacht voor zowel artistieke kwaliteit als het maatschappelijk belang.”

Frank Sens

Music producer, componist en DJ

Eindhovenaar Frank Sens heeft de muziek gemaakt voor Mooi voor schut en Het zonnetje in huis.

Nienke Smit-Zuidweg

Educatie advies

Drs. Nienke Smit-Zuidweg begeleidt kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar door middel van integratieve psychotherapie in haar eigen praktijk ‘Het Huis van Zuid’. Bij Oortwolk geeft Nienke advies op het gebied van emoties en emotieregulatie bij kinderen.

“Ik reik handvatten aan voor deelnemende kinderen en leerkrachten in het omgaan met emoties. Zodat zoveel mogelijk kinderen en leerkrachten zich gaan beseffen dat alles wat je voelt oké is en dat je kunt leren hier handig(er) mee om te gaan.”

Annemarth Velds

Marketing en publiciteit

Annemarth Velds assisteert Oortwolk bij de marketing en communicatie rondom de voorstellingen.

“Met een grote liefde voor jeugdtheater móést ik natuurlijk reageren op de vacature van Oortwolk. Het is een feestje om te werken voor dit ambitieuze gezelschap!”

Bas Klemann

Acteur

Bas is te zien in de nieuwste Oortwolk voorstelling Het zonnetje in huis.

Juul Veraa

Productie

Juul Veraa houdt zich bij Oortwolk bezig met het regelen van alle praktische zaken rondom de voorstellingen.