Oortwolk

Noordpool? Oorstok? Wát zeg je?

ÓÓRT-WOLK!

We zullen uitleggen wat Oortwolk is, dan begrijp je het vanzelf. De Oortwolk is een veronderstelde wolk van vele miljarden komeetachtige objecten, bestaand uit ijs en steen, rondom het zonnestelsel. Astronoom meneer Oort uit Franeker deed deze aanname in 1950. Hij kon dus niet zeggen dat het écht zo was, maar veronderstelde het. Dat vonden we zo mooi en toepasselijk voor de naam van een theatergroep. Theater hangt natuurlijk ook van veronderstellingen aan elkaar!

En om je de Oortwolk ook echt voor te kunnen stellen, heb je daar heel wat verbeelding voor nodig. Laat dat nou nét onze corebusiness zijn: het prikkelen van de verbeelding!

Oortwolk is jeugdtheater voor en met het publiek. We vinden het belangrijk kinderen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met spel, emotie en verbeelding. En dus: met theater!

De makers

De makers

Imke Donkers, eindregie.

Imke werkt vaak als gespreksleider en trainer (oa bij Theatergroep Playback en Matzer). Ook werkt ze als adviseur cultuureducatie bij Kunstloc Brabant. Imke maakte met theatergezelschap LisenImke ook jeugdtheatervoorstellingen (oa op Theaterfestival Boulevard en de Parade).

Imke is ervan overtuigd dat de belangrijkste dingen in het leven het beste ervaren kunnen worden door theater of een andere kunstuiting. Een echt goed gesprek (met jezelf) ontstaat pas als je geraakt wordt door die ene voorstelling. Imke wil met de eindregie van Behoorlijk boos bijdragen aan een rake voorstelling die tot belangrijke gesprekken of gedachten leidt.

Jan Dams, decor.

Jan is beeldend kunstenaar en technicus, gevestigd in Veldhoven onder de naam Companie Dams. Samen met zijn broer Vincent organiseert hij met regelmaat exposities en bijeenkomsten.

Met veel toewijding maakt Jan het decor voor Oortwolk. Voor Behoorlijk boos ontwikkelde hij een decor dat bijna alleen van hout is en volledig inklapbaar.

Marjolein Buijs, organisatie.

Na de Academie voor Drama (2010, Tilburg) is Marjolein op verschillende vlakken te vinden binnen de culturele sector. Als actrice, theaterdocent en maker. Maar ook als artistiek en zakelijk leider bij diverse projecten en gezelschappen. Theaterprojecten allround opzetten en ondersteunen is wat Marjolein het liefste doet.

Bij Oortwolk ondersteunt ze op zakelijk, organisatorisch en strategisch vlak.

Marjolein zal mede zorgen voor bekendheid bij scholen en organisaties, zodat steeds meer kinderen kennis zullen maken met de theatervoorstellingen van Oortwolk.

Suzanne van der Horst, theatermaker, actrice.

Suzanne heeft als oprichter van Oortwolk de artistieke en zakelijk leiding in handen. In de afgelopen 17 jaar maakte ze als autonoom theatermaker producties waarbij ze schrijft, regisseert en/of speelt. Ook werkte ze veel als trainingsactrice en trainer. Een kinderboek van haar hand verschijnt in het voorjaar van ’22.

Suzanne kan niet wachten om de kinderen van Brabant en omstreken te trakteren op een humoristische voorstelling over boos-zijn en ze (eindelijk) weer voor een moment te laten verliezen aan hun verbeelding.

Lonne Gosling, actrice

Lonne speelde oa bij Theatergroep PlayBack, Afslag Eindhoven, De Kwekerij en Cie Perelman. Ook toert ze met haar solo voorstelling “Misschien moet ik zelf huilen” door het land.

Lonne zegt: ‘Boosheid hoort erbij! Ik heb ongelofelijk veel zin om het hierover te hebben met kinderen, docenten en ouders. Hoe kun je je boosheid leren kennen en hem fijn een plekje geven of juist rustig laten vertrekken.’ Na: ‘Niet boos zijn, niet roepen, geen ruzie maken…’ is, volgens Lonne, een andere kijk op dit thema zeer welkom! Lonne heeft vooral veel zin om bij Oortwolk met Suzanne ‘Behoorlijk boos’ voor zoveel mogelijk kinderen te spelen.

(Foto: Jesse Hanssen)

Thomas Lamers, dramaturgie

Thomas heeft in de afgelopen 10 jaar bij een mooie dwarsdoorsnede van het hele Nederlandse theater gewerkt. Van het begeleiden van nieuw talent tot het ontwikkelen van monsterproducties in grote zalen, en van grote klassiekers tot experimentele installaties in de openbare ruimte.

Zoals altijd in zijn praktijk, probeert Thomas binnen Oortwolk kernachtig en idealistisch te werk te gaan, met het doel om de wereld een stukje mooier te maken. Volgens hem mag theater ontregelen en troosten. Als er een stofwolkje opwaait, is dat een kans om het net op een andere manier weer te doen neerdwarrelen.

Drs. Nienke Smit-Zuidweg, kindertherapeut

Nienke begeleidt kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar door middel van integratieve psychotherapie in haar eigen praktijk ‘Het Huis van Zuid’. Daarnaast werkt ze als docent bij de HBO-opleiding Social Work en is ze sociaal wetenschapper.

Bij Oortwolk geeft Nienke advies op het gebied van emoties en emotieregulatie bij kinderen. Ze houdt zich bezig met het aanreiken van handvatten voor deelnemende kinderen en leerkrachten in het omgaan met boosheid. Zodat zoveel mogelijk kinderen en leerkrachten zich gaan beseffen dat boosheid oké is en dat je kunt leren hier handig(er) mee om te gaan.

Theater Oortwolk werkt met evenveel:

aan haar voorstellingen, waarbij kinderliteratuur - gekoppeld aan sociaal-emotionele vaardigheden van kinderen - steeds het uitgangspunt vormt.

Het bestuur

Voorzitter: Heleen Volman
Secretaris: Bijke Aarts
Penningmeester:
René van Elderen

Oortwolk krijgt steun van: