Oortwolk

Noordpool? Oorstok? Wát zeg je?

OORTWOLK!

We zullen uitleggen wat Oortwolk is, dan begrijp je het vanzelf. De Oortwolk is een veronderstelde wolk van vele miljarden komeetachtige objecten, bestaand uit ijs en steen, rondom het zonnestelsel. Astronoom meneer Oort uit Franeker deed deze aanname in 1950. Hij kon dus niet zeggen dat het écht zo was, maar veronderstelde het. Dat vonden we zo mooi en toepasselijk voor de naam van een theatergroep. Theater hangt natuurlijk ook van veronderstellingen aan elkaar!

Wij zijn Oortwolk. En wij maken jeugdtheater voor álle kinderen. (En de volwassenen om hen heen).

De makers
Suzanne van der Horst, artistiek leider.

Kinderen zijn schitterend door hun onschuld en ik raak gecharmeerd van hun naïviteit. Ze beschikken over een sterke verbeeldingskracht en brengen met groot gemak fantasie tot leven. Soms onnavolgbaar, maar daardoor juist zo verwonderend. Ze zijn van nature ruimdenkend. Daar moeten we zuinig op zijn. We dienen kinderen de veiligheid te bieden en de ruimte te geven om vrij te kunnen denken en voelen, zodat ze kunnen opgroeien als zichzelf. Precies daarom maken we theater. Om een klein stukje richtingsgevoel mee te geven: dit voel ik en zo wil ik zijn. Zo komen ze erachter dat ze niet alleen zijn in hun o-zo woelige gevoelslevens.

Gitte Brouwer, zakelijk leider.

Gitte Brouwer heeft de zakelijke leiding van Oortwolk in handen. Na jarenlang te hebben gewerkt bij Theaterfestival de Parade, is ze voor zichzelf begonnen en werkzaam als freelance producent en zakelijk leider. Ze is ondernemend, proactief en gestructureerd en daarmee een fijne aanvulling voor het Oortwolk team. Gitte viel bij het zien van Behoorlijk Boos als een blok voor de speelstijl, de thematiek en de passie van Oortwolk. Bij het lezen van de vacature voor zakelijk leider twijfelde ze geen moment; hier wilde ze bij horen!

Lonne Gosling, actrice.

Na haar afstuderen aan de Academie voor Drama in 2007 speelt Lonne in voorstellingen van onder andere TG PlayBack en De Kwekerij. Ook heeft ze haar eigen gezelschap: Cie Perelman. Samen met Twan van Bragt schreef en maakte Lonne in 2020 haar onewomanshow en solodebuut ‘Misschien moet ik zelf huilen’. In de coronaperiode startte het duo op YouTube ‘Lonne’s Movie Channel’ met goed bekeken korte filmpjes.

Bij Oortwolk is Lonne te zien in ‘Behoorlijk Boos’ en ‘Mooi voor Schut’. In 2020 kletste ze voor het eerst met artistiek leider Suzanne van der Horst over diens plannen voor een nieuw jeugdtheatergezelschap. “Het was een gesprek waarbij ik me Suzannes bevlogenheid en zin in aanpakken herinner. Ik voel me enorm verbonden met Oortwolk. Het is een prachtig gezelschap wat bestaat om theater te spelen voor alle kinderen. De verhalen en opmerkingen en knuffels die je na de voorstelling krijgt zijn fantastisch. Of de ontwapenende antwoorden op de educatievragen. Prachtig vind ik dat.” 

Wannes Zeegers, theatermaker & (trainings)acteur

Na het afronden van de opleiding Sport en Bewegen in Tilburg in 2006 en een start in de sportwereld, studeert Wannes in 2010 af als Cultureel Maatschappelijk Vormer aan de HAN in Nijmegen. Nog 4 jaar later rondt hij de opleiding theatermaker af bij het Rotterdams Centrum voor Theater. Hij combineert al zijn ervaring in het maken en spelen van theater: bij de Vertelfabriek voor het speciaal basisonderwijs, in cabaretvoorstellingen voor het voortgezet onderwijs en met korte voorstellingen en theateracts voor grote festivals zoals De Zwarte Cross, Vierdaagsefeesten en Paaspop.

Wannes is bij Oortwolk te zien in de voorstelling ‘Mooi voor schut’, samen met Lonne Gosling. “Bij mijn auditie klikte het meteen met Lonne en Suzanne. Bij het spelen van ‘Mooi voor schut’ haal ik veel voldoening uit de fysieke uitdaging. En het is natuurlijk prachtig om de kinderen mee te nemen in een verhaal en daar ook nog eens mooie reacties op te krijgen.”

Tegest Pecht Guido, actrice, danseres, bewegingscoach.
Danseres Tegest Pecht Guido groeide op in Duitsland en studeerde vervolgens in Nederland aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Als choreografe en uitvoerende was ze verbonden aan onder andere T.r.a.s.h., De Kopergietery, Productiehuis Brabant en Afslag Eindhoven.

Bij Oortwolk was ze bewegingscoach voor de spelers van de voorstelling Mooi voor Schut en Tegest zal te zien zijn in de derde (nog te maken) voorstelling.

Lis de Kort, actrice en theatermaker.

Lis de Kort is theatermaker, actrice, trainer en trainingsactrice. Ze studeerde in 2004 af aan de theateracademie. Lis werkt al geruime tijd bij theatergroep PlayBack, een gezelschap dat interactieve voorstellingen maakt voor jongeren, ouders en docenten, en ze is trainingsactrice bij verschillende organisaties. Samen met Bas Klemann is Lis te zien in De Grote Sprong, een voorstelling die ze samen maakten over de overgang van groep 8 naar de brugklas. Sinds 2022 is Lis als actrice verbonden aan Oortwolk en speelt ze in de voorstelling Behoorlijk Boos.

Toen Lis hoorde dat er een auditie kwam voor deze voorstelling, wist ze niet hoe snel ze moest reageren. “Het enthousiasme en de puurheid van kinderen is heerlijk om voor te spelen. Het verhaal van Behoorlijk Boos is een goede mix van tekst (poëzie), humor en een mooi verhaal over vriendschap. Ook het gesprek dat wij na afloop met ons publiek voeren draagt bij aan een mooi geheel van deze voorstelling.”  

Julia van der Pas, actrice en theatermaker.

De Eindhovense actrice en theatermaker Julia van der Pas (1994) studeerde in 2017 af aan de Theateracademie in Tilburg met haar jeugdvoorstelling ‘Kalf’. Vervolgens is Julia als docent en theatermaker verbonden aan Tiuri, een theaterwerkplaats voor acteurs met een beperking. Ook is ze te zien in voorstellingen van o.a. tg. PlayBack en Theater in Feite en werkt ze sinds 2022 als kunstenaar voor CKE – huis voor amateurkunst en cultuureducatie. Julia heeft óók nog een eigen gezelschap, Steinmann&vanderPas, waarmee ze voorstellingen maakt voor kroegen en andere locaties. In 2018 wonnen ze de publieksprijs op het Café Theater Festival in Tilburg.

Bij Oortwolk speelt Julia afwisselend met Suzanne van der Horst, Lonne Gosling en Lis de Kort de voorstelling ‘Behoorlijk boos’. Als groot Toon Tellegen fan en dankzij Lonne in haar netwerk, kwam Julia de voorstelling tegen: “ik voelde direct dat ik ‘Behoorlijk boos’ wilde zien en dit gezelschap wilde leren kennen. Toen ik mocht auditeren wilde ik dat natuurlijk heel graag en nu speel ik met veel plezier de rol van Eekhoorn!”

Bas Klemann, acteur

Bas is te zien in onze nieuwe voorstelling Het zonnetje in huis. Verder speelt Bas al geruime tijd bij Theatergroep PlayBack. Samen met Lis de Kort (een van onze Spitsmuizen in Behoorlijk boos) maakte Bas De Grote Sprong: een interactieve theatervoorstelling voor ouders én kinderen over de overstap van de basisschool naar de middelbare school.

Jan Dams, decor.

Jan is beeldend kunstenaar en technicus, gevestigd in Veldhoven onder de naam Companie Dams. Met veel toewijding maakt Jan het decor voor Oortwolk. Voor ‘Behoorlijk boos’ ontwikkelde hij een decor dat bijna alleen van hout is en volledig inklapbaar.

“Toen Suzanne van der Horst mij vroeg om vormgever te worden bij haar nieuwe gezelschap voelde ik meteen een dikke ja. Ik maakte al voorstellingen met haar toen ze nog op de Academie voor Drama zat. Ik had wel weer zin om mij te verbinden aan een klein initiatief met aandacht voor zowel artistieke kwaliteit als het maatschappelijk belang.”

Frans Sens, sound design.

Eindhovenaar Frank Sens is music producer, componist en DJ. Hij is ook wel bekend onder de naam Y’skid. Frank produceert muziek voor artiesten, reclames, aftermovies en theater. Zijn muziek is bijvoorbeeld gebruikt door Bavaria en Hunkemöller, maar ook door Cinekid en The Ruggeds. Wellicht heb je hem eens zien optreden in Eindhoven, of samen met Fresku en Extince.

Eerdere samenwerkingen met Frank bevielen zo goed dat Suzanne hem heeft gevraagd om de muziek voor Mooi voor schut voor zijn rekening te nemen. Gestart met inspiratie vanuit het concept en het zien van repetitiemomenten heeft de muziek zich steeds verder ontwikkeld tijdens het maakproces van de voorstelling.

Annemarth Velds, marketing en publiciteit.

Annemarth Velds werkt als freelancer in de culturele sector op gebied van communicatie en administratie. Ook runt ze samen met haar neef een zaak voor dagverse bowls to go in Gemert. Naast theater en lekker eten is ze gek op dieren, hardlopen en reizen.

Met een liefde voor jeugdtheater móést ze natuurlijk reageren op de vacature van Oortwolk en zet ze zich in om deze ambitieuze en bevlogen club te assisteren bij de marketing en pr.

Marieke Simons, organisatie advies.

Vanuit haar onderneming Cultuur in bedrijf adviseert en ondersteunt Marieke Simons culturele organisaties bij het versterken van hun cultureel ondernemerschap, zowel op zakelijk als op strategisch gebied. Met haar ‘hart voor theater en een ondernemend brein’ begeleidt Marieke het team van Oortwolk op strategisch vlak. Ook schreef ze mee aan de meerjarige subsidieaanvragen bij gemeente en provincie en een aantal projectsubsidies.

“Ik ben een bouwer en ondernemer in hart en nieren en vind het geweldig om samen met het team van Oortwolk kansen te zien, te pakken en verder te groeien en professionaliseren. Met als kers op de taart uiteindelijk al die glinsterende en sprankelende kinderkoppies in de zaal.”

Drs. Nienke Smit-Zuidweg, educatie advies

Nienke begeleidt kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar door middel van integratieve psychotherapie in haar eigen praktijk ‘Het Huis van Zuid’. Daarnaast werkt ze als docent bij de HBO-opleiding Social Work en is ze sociaal wetenschapper.

Bij Oortwolk geeft Nienke advies op het gebied van emoties en emotieregulatie bij kinderen. Ze houdt zich bezig met het aanreiken van handvatten voor deelnemende kinderen en leerkrachten in het omgaan met emoties. Zodat zoveel mogelijk kinderen en leerkrachten zich gaan beseffen dat alles wat je voelt oké is en dat je kunt leren hier handig(er) mee om te gaan.

De makers

Suzanne van der Horst, artistiek leider.

Kinderen zijn schitterend door hun onschuld en ik raak gecharmeerd van hun naïviteit. Ze beschikken over een sterke verbeeldingskracht en brengen met groot gemak fantasie tot leven. Soms onnavolgbaar, maar daardoor juist zo verwonderend. Ze zijn van nature ruimdenkend. Daar moeten we zuinig op zijn. We dienen kinderen de veiligheid te bieden en de ruimte te geven om vrij te kunnen denken en voelen, zodat ze kunnen opgroeien als zichzelf. Precies daarom maken we theater. Om een klein stukje richtingsgevoel mee te geven: dit voel ik en zo wil ik zijn. Zo komen ze erachter dat ze niet alleen zijn in hun o-zo woelige gevoelslevens.

Gitte Brouwer, zakelijk leider.

Gitte Brouwer heeft de zakelijke leiding van Oortwolk in handen. Na jarenlang te hebben gewerkt bij Theaterfestival de Parade, is ze voor zichzelf begonnen en werkzaam als freelance producent en zakelijk leider. Ze is ondernemend, proactief en gestructureerd en daarmee een fijne aanvulling voor het Oortwolk team. Gitte viel bij het zien van Behoorlijk Boos als een blok voor de speelstijl, de thematiek en de passie van Oortwolk. Bij het lezen van de vacature voor zakelijk leider twijfelde ze geen moment; hier wilde ze bij horen!

Lonne Gosling, actrice.

Na haar afstuderen aan de Academie voor Drama in 2007 speelt Lonne in voorstellingen van onder andere TG PlayBack en De Kwekerij. Ook heeft ze haar eigen gezelschap: Cie Perelman. Samen met Twan van Bragt schreef en maakte Lonne in 2020 haar onewomanshow en solodebuut ‘Misschien moet ik zelf huilen’. In de coronaperiode startte het duo op YouTube ‘Lonne’s Movie Channel’ met goed bekeken korte filmpjes.

Bij Oortwolk is Lonne te zien in ‘Behoorlijk Boos’ en ‘Mooi voor Schut’. In 2020 kletste ze voor het eerst met artistiek leider Suzanne van der Horst over diens plannen voor een nieuw jeugdtheatergezelschap. “Het was een gesprek waarbij ik me Suzannes bevlogenheid en zin in aanpakken herinner. Ik voel me enorm verbonden met Oortwolk. Het is een prachtig gezelschap wat bestaat om theater te spelen voor alle kinderen. De verhalen en opmerkingen en knuffels die je na de voorstelling krijgt zijn fantastisch. Of de ontwapenende antwoorden op de educatievragen. Prachtig vind ik dat.” 

Wannes Zeegers, theatermaker & (trainings)acteur

Na het afronden van de opleiding Sport en Bewegen in Tilburg in 2006 en een start in de sportwereld, studeert Wannes in 2010 af als Cultureel Maatschappelijk Vormer aan de HAN in Nijmegen. Nog 4 jaar later rondt hij de opleiding theatermaker af bij het Rotterdams Centrum voor Theater. Hij combineert al zijn ervaring in het maken en spelen van theater: bij de Vertelfabriek voor het speciaal basisonderwijs, in cabaretvoorstellingen voor het voortgezet onderwijs en met korte voorstellingen en theateracts voor grote festivals zoals De Zwarte Cross, Vierdaagsefeesten en Paaspop.

Wannes is bij Oortwolk te zien in de voorstelling ‘Mooi voor schut’, samen met Lonne Gosling. “Bij mijn auditie klikte het meteen met Lonne en Suzanne. Bij het spelen van ‘Mooi voor schut’ haal ik veel voldoening uit de fysieke uitdaging. En het is natuurlijk prachtig om de kinderen mee te nemen in een verhaal en daar ook nog eens mooie reacties op te krijgen.”

Tegest Pecht Guido, actrice, danseres, bewegingscoach.
Danseres Tegest Pecht Guido groeide op in Duitsland en studeerde vervolgens in Nederland aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Als choreografe en uitvoerende was ze verbonden aan onder andere T.r.a.s.h., De Kopergietery, Productiehuis Brabant en Afslag Eindhoven.

Bij Oortwolk was ze bewegingscoach voor de spelers van de voorstelling Mooi voor Schut en Tegest zal te zien zijn in de derde (nog te maken) voorstelling.

Lis de Kort, actrice en theatermaker.

Lis de Kort is theatermaker, actrice, trainer en trainingsactrice. Ze studeerde in 2004 af aan de theateracademie. Lis werkt al geruime tijd bij theatergroep PlayBack, een gezelschap dat interactieve voorstellingen maakt voor jongeren, ouders en docenten, en ze is trainingsactrice bij verschillende organisaties. Samen met Bas Klemann is Lis te zien in De Grote Sprong, een voorstelling die ze samen maakten over de overgang van groep 8 naar de brugklas. Sinds 2022 is Lis als actrice verbonden aan Oortwolk en speelt ze in de voorstelling Behoorlijk Boos.

Toen Lis hoorde dat er een auditie kwam voor deze voorstelling, wist ze niet hoe snel ze moest reageren. “Het enthousiasme en de puurheid van kinderen is heerlijk om voor te spelen. Het verhaal van Behoorlijk Boos is een goede mix van tekst (poëzie), humor en een mooi verhaal over vriendschap. Ook het gesprek dat wij na afloop met ons publiek voeren draagt bij aan een mooi geheel van deze voorstelling.”  

Julia van der Pas, actrice en theatermaker.

De Eindhovense actrice en theatermaker Julia van der Pas (1994) studeerde in 2017 af aan de Theateracademie in Tilburg met haar jeugdvoorstelling ‘Kalf’. Vervolgens is Julia als docent en theatermaker verbonden aan Tiuri, een theaterwerkplaats voor acteurs met een beperking. Ook is ze te zien in voorstellingen van o.a. tg. PlayBack en Theater in Feite en werkt ze sinds 2022 als kunstenaar voor CKE – huis voor amateurkunst en cultuureducatie. Julia heeft óók nog een eigen gezelschap, Steinmann&vanderPas, waarmee ze voorstellingen maakt voor kroegen en andere locaties. In 2018 wonnen ze de publieksprijs op het Café Theater Festival in Tilburg.

Bij Oortwolk speelt Julia afwisselend met Suzanne van der Horst, Lonne Gosling en Lis de Kort de voorstelling ‘Behoorlijk boos’. Als groot Toon Tellegen fan en dankzij Lonne in haar netwerk, kwam Julia de voorstelling tegen: “ik voelde direct dat ik ‘Behoorlijk boos’ wilde zien en dit gezelschap wilde leren kennen. Toen ik mocht auditeren wilde ik dat natuurlijk heel graag en nu speel ik met veel plezier de rol van Eekhoorn!”

Bas Klemann, acteur

Bas is te zien in onze nieuwe voorstelling Het zonnetje in huis. Verder speelt Bas al geruime tijd bij Theatergroep PlayBack. Samen met Lis de Kort (een van onze Spitsmuizen in Behoorlijk boos) maakte Bas De Grote Sprong: een interactieve theatervoorstelling voor ouders én kinderen over de overstap van de basisschool naar de middelbare school.

Jan Dams, decor.

Jan is beeldend kunstenaar en technicus, gevestigd in Veldhoven onder de naam Companie Dams. Met veel toewijding maakt Jan het decor voor Oortwolk. Voor ‘Behoorlijk boos’ ontwikkelde hij een decor dat bijna alleen van hout is en volledig inklapbaar.

“Toen Suzanne van der Horst mij vroeg om vormgever te worden bij haar nieuwe gezelschap voelde ik meteen een dikke ja. Ik maakte al voorstellingen met haar toen ze nog op de Academie voor Drama zat. Ik had wel weer zin om mij te verbinden aan een klein initiatief met aandacht voor zowel artistieke kwaliteit als het maatschappelijk belang.”

Frans Sens, sound design.

Eindhovenaar Frank Sens is music producer, componist en DJ. Hij is ook wel bekend onder de naam Y’skid. Frank produceert muziek voor artiesten, reclames, aftermovies en theater. Zijn muziek is bijvoorbeeld gebruikt door Bavaria en Hunkemöller, maar ook door Cinekid en The Ruggeds. Wellicht heb je hem eens zien optreden in Eindhoven, of samen met Fresku en Extince.

Eerdere samenwerkingen met Frank bevielen zo goed dat Suzanne hem heeft gevraagd om de muziek voor Mooi voor schut voor zijn rekening te nemen. Gestart met inspiratie vanuit het concept en het zien van repetitiemomenten heeft de muziek zich steeds verder ontwikkeld tijdens het maakproces van de voorstelling.

Annemarth Velds, marketing en publiciteit.

Annemarth Velds werkt als freelancer in de culturele sector op gebied van communicatie en administratie. Ook runt ze samen met haar neef een zaak voor dagverse bowls to go in Gemert. Naast theater en lekker eten is ze gek op dieren, hardlopen en reizen.

Met een liefde voor jeugdtheater móést ze natuurlijk reageren op de vacature van Oortwolk en zet ze zich in om deze ambitieuze en bevlogen club te assisteren bij de marketing en pr.

Marieke Simons, organisatie advies.

Vanuit haar onderneming Cultuur in bedrijf adviseert en ondersteunt Marieke Simons culturele organisaties bij het versterken van hun cultureel ondernemerschap, zowel op zakelijk als op strategisch gebied. Met haar ‘hart voor theater en een ondernemend brein’ begeleidt Marieke het team van Oortwolk op strategisch vlak. Ook schreef ze mee aan de meerjarige subsidieaanvragen bij gemeente en provincie en een aantal projectsubsidies.

“Ik ben een bouwer en ondernemer in hart en nieren en vind het geweldig om samen met het team van Oortwolk kansen te zien, te pakken en verder te groeien en professionaliseren. Met als kers op de taart uiteindelijk al die glinsterende en sprankelende kinderkoppies in de zaal.”

Drs. Nienke Smit-Zuidweg, educatie advies

Nienke begeleidt kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar door middel van integratieve psychotherapie in haar eigen praktijk ‘Het Huis van Zuid’. Daarnaast werkt ze als docent bij de HBO-opleiding Social Work en is ze sociaal wetenschapper.

Bij Oortwolk geeft Nienke advies op het gebied van emoties en emotieregulatie bij kinderen. Ze houdt zich bezig met het aanreiken van handvatten voor deelnemende kinderen en leerkrachten in het omgaan met emoties. Zodat zoveel mogelijk kinderen en leerkrachten zich gaan beseffen dat alles wat je voelt oké is en dat je kunt leren hier handig(er) mee om te gaan.

Het bestuur

Voorzitter: Heleen Volman
Secretaris: Gwen Sengers
Penningmeester:
René van Elderen

Oortwolk krijgt steun van: